How To Get Amazon Prime Instant Video Working in Ubuntu 13.04 Raring Ringtail/Mint 15 Olivia Linux on Chrome/Chromium or Firefox

3:13 AM

A major issue I have had since returning to the Linux distros such as Ubuntu and Linux Mint has been that my Amazon Prime Instant Video has ceased working by default with the Linux version of Adobe Flash. I was constantly being told that I needed to update my Adobe Flash Player by Amazon Prime Instant every time I tried to play a video.


Googling the issue revealed that I wasn't the only person having this issue. There were hints of the fix here and there, but these pieces of information were scattered, leaving no complete solution to the issue anywhere. I finally managed to piece everything I read together in to this final fix... and lo and behold, I got Amazon Prime Instant Video working perfectly in BOTH Chrome/Chromium AND Firefox! No WINE, no VM... this works with the default Adobe Flash 11.2 install in both Ubuntu and Linux Mint... it may work in other distros as well, but those were the only two I tested.

Just open up Terminal and type in the following command strings:

sudo apt-get install hal libhal1
sudo mkdir /etc/hal/fdi/preprobe
sudo mkdir /etc/hal/fdi/information
/usr/sbin/hald --daemon=yes --verbose=yes
rm -rf ~/.adobe

You Might Also Like

10 comments

  1. Oh my goodness, it worked! I've never used terminal before well never to accomplish anything. You did a great job of explaining. Thank you!

    ReplyDelete
  2. Thank you very much for that, you're awesome !!
    Worked like a charm, I'm running mint 15. FFox-22
    Amazon Prime streams again lol
    Thanks

    ReplyDelete
  3. Thank you for taking the time to post this. You solved the problem for my wife.

    I saw several partial answers but your's was the first I found that gave me the details about running hald.

    ReplyDelete
  4. Thanks so much for the info! I don't yet understand what it did but like the results! very grateful

    ReplyDelete
  5. YOU are amazing. This has been an issue for a very long time. I have no clue how you got it fixed, but THANK YOU! Ubuntu 12.04 now works with Amazon Prime!!!

    ReplyDelete
  6. Thanks Jonquil! Would you mind explaining a little bit about what each command does? Always good for people to be aware of what it is they're doing before they do it!

    Thanks :)

    Shane

    ReplyDelete
  7. Sure thing Shane...

    This command is to install hal from the repositories

    sudo apt-get install hal libhal1

    These commands set up new directories

    sudo mkdir /etc/hal/fdi/preprobe
    sudo mkdir /etc/hal/fdi/information

    This issues commands directly to hal... the daemon command tells it to run as a background process, the verbose command tells it to output every move it makes

    /usr/sbin/hald --daemon=yes --verbose=yes

    This command removes the listed adobe directory recursively (so you don't have to delete each file one by one) and forces the removal to happen

    rm -rf ~/.adobe

    Shane, I usually don't explain commands like these because they're basic Linux commands and anyone curious as to their functions can easily Google them... had this consisted of unusual commands or involved anything seriously risky I would have explained them more in depth. When I post articles like these they're purely for "quick fix" purposes and not meant to be used as full blown tutorials for the command line.

    ReplyDelete
  8. Thanks so much for this. I did a double victorious hands in the air dance thingy when my prime video started up.

    I know what you mean about having to go to multiple sources sometimes and piecing together your own fixes. I'm running and testing a lot of different linux distros on vmware to see which one I like the best. I had a lot of issues with getting the vmware tools to work in some of my distros but managed to piece together what I needed out of two sets of two commands. If the first two don't work, I just keep going with the other two until it's up and running.

    ReplyDelete
  9. That's exactly what I did when I got it working too, LOL, especially since it took me a few days obsessing over the issue to get to that point. Hopefully I spared you some of that by posting this. ;-)

    ReplyDelete